prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
O projekcie
Realizacja projektu ma przyczynić się do rozwiązania problemu Firmy wynikającego z potrzeby zagospodarowania odpadu poprodukcyjnego, jaki powstaje podczas procesu macerowania zmielonego ziarna przy produkcji napoju cold-brew. Planuje się wykorzystać powstały odpad jako materiał służący do izolacji związków biologicznie aktywnych w nim zawartych wraz z określeniem ich potencjału prozdrowotnego w badaniach in vitro i możliwości aplikacji w projektowaniu żywności funkcjonalnej.
Efektem realizacji założeń projektowych dla Firmy będzie możliwość pozyskania nowego produktu, a tym samym wytyczenia nowych aktywności biznesowych o innowacyjnym charakterze, co w przyszłości może przynieść realne korzyści nie tylko Firmie, ale i społeczeństwu.
Co skłoniło naukowca i firmę do podjęcia współpracy?
Wspólne zainteresowania naukowca i przedsiębiorcy przyczyniły się do podjęcia współpracy i zawiązania partnerstwa na rzecz wypracowania nowych rozwiązań związanych z zagospodarowaniem produktu odpadowego jaki powstaje w Firmie przy produkcji napoju cold-brew.
Przedsiębiorstwo dzięki współpracy z naukowcem będzie mogło skorzystać z jego wiedzy i doświadczenia w tworzonej nowej sferze aktywności Firmy na rynku związanej z żywnością o podwyższonym potencjale bioaktywnym, wykorzystując przy tym najnowsze wyniki prowadzonych w Europie i na świecie badań naukowych.
Naukowiec dzięki współpracy z przedsiębiorstwem będzie mógł zapoznać się ze specyfiką funkcjonowania firmy i poznać dobre praktyki biznesowe.