wroclaw.pl strona główna Akademicki Wrocław – studia i uczelnie wyższe we Wrocławiu Akademicki Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

10°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:52

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Akademicki Wrocław
  3. WCA
  4. Miejski Program Wsparcia "MOZART"
  5. VI edycja programu MOZART (2017/2018)
  6. Prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło - Cold Brew: Ocena potencjału prozdrowotnego surowców odpadowych powstałych po procesie parzenia i maceracji kawy oraz kierunki ich zagospodarowania.

Prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło - Cold Brew: Ocena potencjału prozdrowotnego surowców odpadowych powstałych po procesie parzenia i maceracji kawy oraz kierunki ich zagospodarowania.

Kamil Eckhardt,

Głównym celem projektu jest ocena potencjału prozdrowotnego surowców odpadowych powstałych po procesie parzenia i maceracji kawy wraz z wytyczeniem kierunków ich zagospodarowania.

Reklama

 

prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

O projekcie

Realizacja projektu ma przyczynić się do rozwiązania problemu Firmy wynikającego z potrzeby zagospodarowania odpadu poprodukcyjnego, jaki powstaje podczas procesu macerowania zmielonego ziarna przy produkcji napoju cold-brew. Planuje się wykorzystać powstały odpad jako materiał służący do izolacji związków biologicznie aktywnych w nim zawartych wraz z określeniem ich potencjału prozdrowotnego w badaniach in vitro i możliwości aplikacji w projektowaniu żywności funkcjonalnej.

Efektem realizacji założeń projektowych dla Firmy będzie możliwość pozyskania nowego produktu, a tym samym wytyczenia nowych aktywności biznesowych o innowacyjnym charakterze, co w przyszłości może przynieść realne korzyści nie tylko Firmie, ale i społeczeństwu.

Co skłoniło naukowca i firmę do podjęcia współpracy?

Wspólne zainteresowania naukowca i przedsiębiorcy przyczyniły się do podjęcia współpracy i zawiązania partnerstwa na rzecz wypracowania nowych rozwiązań związanych z zagospodarowaniem produktu odpadowego jaki powstaje w Firmie przy produkcji napoju cold-brew.

Przedsiębiorstwo dzięki współpracy z naukowcem będzie mogło skorzystać z jego wiedzy i doświadczenia w tworzonej nowej sferze aktywności Firmy na rynku związanej z żywnością o podwyższonym potencjale bioaktywnym, wykorzystując przy tym najnowsze wyniki prowadzonych w Europie i na świecie badań naukowych.

Naukowiec dzięki współpracy z przedsiębiorstwem będzie mógł zapoznać się ze specyfiką funkcjonowania firmy i poznać dobre praktyki biznesowe.

Reklama

Powrót na portal wroclaw.pl