Najważniejsze informacje (kliknij, aby przejść)
Dr Marta Migocka-Patrzałek
Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk Biologicznych
O firmie
Zielona okolica parku Szczytnickiego, Stadionu Olimpijskiego i Akademii Wychowania Fizycznego zachęca do aktywnego odpoczynku, najlepiej w towarzystwie małej czarnej.
Początki Małej Czarnej wywodzą się z naszej wielkiej pasji do kawy. Od początku wiedzieliśmy, że chcemy palić kawę wysokiej jakości więc stworzyliśmy to miejsce we współpracy z specjalistami o długoletnim doświadczeniu i wielkim entuzjazmie. Sprowadzamy najlepsze ziarna z całego świata, wypalamy je, tworząc niekiedy krótkie, unikalne serie.
Przez ponad dwa lata działalności zdobyliśmy zaufanie lokalnej społeczności, zyskaliśmy stałych klientów i renomę w środowisku.
Organizujemy też, jako pierwsi we Wrocławiu, szkolenia z egzaminami certyfikowanymi przez Specialty Coffee Association (SCA), uznawanymi na całym świecie. Wielkim zainteresowaniem cieszą się także organizowane regularnie „cuppingi”. Są to szkolenia mające na celu zaprezentowanie wachlarza właściwości różnych kaw. Dzięki temu uczestnicy uczą się jak rozpoznać i docenić dobrej jakości kawę.
Poznanie aromatów kawy, która może zawierać 54 pozytywne aromaty, takie jak owocowość, słodycz, czekolada czy kakao, pozwala każdemu z uczestników znaleźć coś dla siebie. Smaki kawy są często przedstawiane jako koło smaków. Grafika na naszych opakowaniach kawy nawiązuje właśnie do określonej nuty smakowej danego gatunku kawy. Firma ma w planach wiele ambitnych projektów. Planujemy rozbudowę linii produkcyjnej, rozszerzenie asortymentu. Mamy wiele pomysłów, które chcemy wprowadzić w życie, czego efektem jest m. in. współpraca z dr Martą Migocką-Patrzałek w ramach projektu Mozart.
O projekcie
Celem projektu „Dobra kawa to podstawa” jest opracowanie metody wydobycia aromatu ze zmielonych ziaren kawy. W założeniu metoda ta pozwoli na uzyskanie zimnego napoju kawowego o dobrym smaku, odpowiedniej ilości kofeiny, obniżonej ilości cukru i właściwościach prozdrowotnych. Jak wiedzą wszyscy miłośnicy kawy, na smak kawy ma wpływ sposób w jaki ją zaparzamy. Jednak zaparzanie gorącą wodą to nie jest jedyny sposób na uzyskanie pysznego napoju kawowego.
W naszym projekcie zaplanowaliśmy szereg badań, których wyniki powiedzą nam jak uzyskać smaczny napój stosując kilka innowacyjnych technologii, takich jak „cold brew”, „nitro” oraz jeszcze paru. Termin „cold brew” opisuje metodę zalewania zmielonych ziaren kawy zimną wodą na kilka godzin. Określenie „nitro” odnosi się do dodawanego do zimnej kawy gazu, azotu spożywczego.
Kolejne eksperymenty pozwolą nam dobrać najbardziej optymalne parametry, takie jak rodzaj wody, gatunek kawy, czas wypału czy przechowywania ziaren itd. Tak przygotowany napój, o unikalnym smaku i właściwościach, będzie gotowy do sprzedaży bezpośredniej w kawiarni Mała Czarna. Kolejny etap projektu przewiduje opracowanie metody pasteryzacji, która nie zmieni smaku a pozwoli na dłuższe przechowywanie napoju.
Dzięki temu napój będzie można wprowadzić na rynek krajowy i światowy. Może już podczas nadchodzącego lata napijecie się z nami zimnego napoju kawowego, który oprócz kofeiny będzie zawierał mnóstwo mikroelementów i witamin?.
Projekt wpłynie także na środowisko uczelniane naukowczyni, dr Marty Migockiej-Patrzałek, ponieważ w oparciu o doświadczenie uzyskane podczas realizacji projektu zostaną rozszerzone treści programowe prowadzonych przez nią przedmiotów. Wzbogacone zostaną także metody dydaktyczne, co pozwoli na rozwój kompetencji absolwentów Uniwersytetu Wrocławskiego.
Co skłoniło naukowca i firmę do podjęcia współpracy?
Pomysł projektu „Dobra kawa to podstawa” zrodził się z ciekawości i pasji do kawy. Współpraca została podjęta w celu wykorzystania umiejętności i wiedzy naukowca oraz wizjonerskiego pomysłu firmy. W efekcie powstanie unikatowy produkt, który ma szansę podbić rynek kawy.