dr inż. Joanna ChmielewskaPolitechnika Wrocławska
COLLEGIUM WRATISLAVIENSE
O projekcie
Polska jest jednym z głównych producentów jabłek i soku jabłkowego na świecie. Zasoby Dolnego Śląska w tworzeniu produktu, który może stać się polską marką eksportową, nie powinny być pomijane. Przerwana tradycja produkcji cydru zmusza do poszukiwania odpowiednich odmian owoców i zapewnienia właściwego przebiegu procesu technologicznego, tak, aby uzyskać wysublimowany trunek w warunkach produkcji przemysłowej.
Zaproponowane zadanie badawcze wpisuje się w tematykę treści programowych realizowanych na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Propagowanie zdrowego stylu życia, a tym samym konieczność kształtowania świadomości społeczeństwa w zakresie szkodliwości spożywania wysokoprocentowych napojów alkoholowych wymusza poszukiwanie alternatywy, którą niewątpliwie są cydry. Ponadto technologia produkcji cydrów pozwala na rozwój kompetencji absolwentów oraz ich aktywizację szczególne w zakresie działalności sadowniczej czy agroturystycznej.