dr hab. Inż. Joanna Kawa-Rygielska
prof. nadzw., Uniwersytet Przyrodniczy
Wrocław Brewing Sp. z o.o.
O projekcie
Wysłodziny (młóto) to produkt uboczny powstający w browarze. Stanowią je pozostałości po hydrolizie i ekstrakcji składników słodu jęczmiennego oraz innych surowców zbożowych stosowanych w procesie warzenia piwa. Ze 100 kg śruty uzyskuje się średnio 100-130 kg wysłodzin o zawartości wody 70-80%. W skład suchej masy wysłodzin wchodzi m.in. białko, błonnik pokarmowy, substancje tłuszczowe i składniki mineralne. Młóto to produkt nietrwały, wymaga szybkiej utylizacji, bądź utrwalenia poprzez zakiszenie lub wysuszenie.
Ze względu na stosunkowo dużą zawartość łatwo strawnego białka, młóto jest wykorzystywane przede wszystkim, jako wartościowa pasza w żywieniu zwierząt przeżuwających.
Alternatywnym sposobem zagospodarowania może być zastosowanie młóta, jako dodatku do produktów spożywczych, także o charakterze przekąskowym. Jest to kierunek mało rozpoznany, jednak wart uwagi, z powodu dużego zainteresowania rynku produktami o podwyższonych walorach odżywczych i funkcjonalnych. Dlatego też celem projektu jest opracowanie nowego produktu zbożowego z dodatkiem młóta, jako źródła błonnika pokarmowego oraz cennego białka. W zamyśle wnioskodawców jest stworzenie produktu wartościowego pod względem żywieniowym, akceptowalnego przez konsumenta oraz dobrze komponującego się z podstawowym produktem browaru, tj. piwem.